ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ: 2023-11-30

ЗАМІНА ЛАМП, РЕЛЕ ТА ЗАПОБІЖНИКІВ НА КОМЕРЦІЙНИХ АВТОМОБІЛЯХ

Практичні поради та рекомендації експертів Bosch для водіїв і автомайстерень

Головна мета водія комерційного транспортного засобу – виконати доставку швидко та надійно. Будь-яка затримка, навіть незначна, може дорого коштувати. Щоб уникнути непередбачуваних зупинок, пов’язаних з несправністю автомобільних ламп, реле та запобіжників, важливо завжди мати деталь на заміну. Сьогодні в нашій рубриці «Досвід. Поради. Рекомендації» – слово експертам Bosch.

Автомобільні лампи є зношуваними деталями

Сучасні автомобільні лампи розраховані на потужний світловий потік, який вони повинні бездоганно забезпечувати впродовж певного періоду часу. Проте, через свої конструктивні особливості, жодна нитка накалювання не служить вічно. При тривалому використанні нитка зношується, і лампа втрачає свою яскравість. У випадку відмови лампи важливо мати в автомобілі запасні. Це підвищує безпеку для водія, транспортного засобу та вантажу. Водночас це забезпечує відповідність чинним нормативним вимогам.

Швидка та проста заміна ламп

Під час заміни автомобільних ламп слід дотримуватися базових заходів безпеки. Відповідна інформація зазвичай зазначена в інструкції з експлуатації. Важливо використовувати рукавички або м‘яку тканину під час виконання робіт – з двох причин:

  • Щойно вимкнена лампа може бути дуже гарячою та спричинити опіки.
  • Термін служби лампи може скоротитися, якщо торкатися скла пальцями.

Реле довговічні – але не вічні

Якщо електричні прилади в автомобілі не працюють, причиною може бути несправне реле. Для заміни реле потрібна викрутка та запасне реле, залежно від способу встановлення. Реле – це електромагнітні вимикачі, які забезпечують функціонування ламп та інших електричних компонентів у транспортному засобі.

Місця встановлення реле зазвичай зазначені в інструкції з експлуатації. Здебільшого вони розташовані у блоці у відсіку двигуна або ліворуч під кермом. Зазвичай на кришці блока є схема із зображенням місця розташування кожного реле. Це допомагає ідентифікувати відповідне реле. Якщо реле щільно сидить, будьте обережні, щоб запобігти пошкодженням під час його видалення. Якщо є можливість знизу вставити викрутку, не торкаючись інших реле, обережно почергово піднімайте реле з кожного боку, щоб нарешті витягти його рукою.

Перевірка роботи реле після заміни

Для перевірки необхідно замінити реле на аналогічне. Якщо після цього тесту відповідний компонент знову працює, реле необхідно замінити. Якщо попри заміну компонент не працює, старе реле потрібно встановити назад у вихідне положення. Після цього реле, яке використовувалося для тестування, необхідно перевірити на відсутність пошкодження. Після завершення цієї процедури блок реле можна закрити.

Можливі причини перегорання плавких запобіжників

Плавкі запобіжники працюють за принципом вимикачів електричної напруги в транспортному засобі. Вони розмикають контур у випадку високої напруги або загрози короткого замикання. Несправний запобіжник може проявляти себе по-різному. Здебільшого запобіжники згорають без попередження внаслідок зношення та старіння, обумовленого окиснюванням.

У такому випадку вони можуть бути замінені без будь-яких проблем. Якщо частина електронних приладів, наприклад, склоочисник, нагрівач вітрового скла або радіоприймач, раптово припиняють роботу, основна причина не обов‘язково є технічною несправністю. Можливою причиною може бути запобіжник, що перегорів унаслідок перегрівання. У такому випадку його необхідно замінити.

Розташування блока запобіжників у автомобілі

Залежно від моделі автомобіля блок запобіжників може бути розташований у відсіку двигуна, під рульовою колонкою чи в багажному відділенні. Відповідну інформацію можна знайти в інструкції з експлуатації.

Перевірка запобіжників за допомогою мультиметра

Електрична схема, нанесена з внутрішнього боку кришки блока запобіжників, містить призначення кожного запобіжника. Несправний запобіжник зазвичай можна побачити неозброєним оком, оскільки прозора пластикова ізоляція або плаский контакт може темнішати або обвуглюватися. Якщо стан запобіжника сумнівний, може допомогти перевірка за допомогою мультиметра.

Заміна запобіжника всього лише за пару кроків

  • Визначте місце розташування блока запобіжників за допомогою інструкції з експлуатації. У більшості автомобілів блок міститься під капотом або приладовою панеллю.
  • Відключіть акумулятор автомобіля, щоб запобігти ураженню електричним струмом під час робіт із запобіжниками.
  • Використовуйте довгі плоскогубці або пінцет, щоб запобігти пошкодженню інших запобіжників.
  • Дістаньте перегорілий запобіжник плоскогубцями або пінцетом.
  • Вставте новий запобіжник аналогічного типу (та кольору) між пружинними контактами.
  • Обережно затягніть контакти, уникаючи їх згинання.

Увага! Несправний запобіжник потрібно завжди замінювати на запобіжник аналогічного типу. Невідповідність характеристик може стати причиною короткого замикання або пожежі.

Для повсякденної експлуатації комерційної техніки Bosch пропонує широкий асортимент ламп на 24 В.

Галогенні лампи  Trucklight Maxlife

  • Мають підвищену стійкість до ударів і вібрацій
  • Здатні працювати навіть у найскладніших умовах руху бездоріжжям
  • Тривалий термін роботи зменшує витрати на обслуговування